1302 GASTHUISSTR

Hernieuwen van een bestaand gebouw en omvormen tot architectenkantoor en drie wooneenheden.

CLIENT: Mathias Desmecht
LOCATIE: Gasthuisstraat, Geraardsbergen
ONTWERP: 2013
STATUS: opgeleverd

Dit herenhuis, een schitterend voorbeeld van architectuur uit 1870, illustreert een zorgvuldige restauratie en innovatieve toevoegingen. Hier smelten geschiedenis en moderniteit samen. De elegante marmeren schouwen en verfijnde stucwerkdetails uit de negentiende eeuw worden naadloos verweven met hedendaags ontwerp, waardoor het pand een unieke uitstraling krijgt.

Eenmaal binnen in dit pand, nu het architectenkantoor van ODA, ontvouwt zich een subtiel spel van licht en ruimte. De centrale zichtlijnen leiden het oog van de voordeur naar de weelderige tuin. Een lichtstraat strekt zich uit over de volledige achterbouw, waardoor de breedte van de leefruimte geaccentueerd wordt. Hoge stalen vliesgevel-ramen baden de ruimte in natuurlijk licht. Boven het kantoor van ODA bevinden zich nog drie appartementen, een slimme aanvulling die dit bestaande gebouw een nieuwe bestemming geeft.

Achterin de tuin staan drie afzonderlijke volumes, elk met een klassieke vorm, trapgevel en hellend dak. Hoewel ze oorspronkelijk dienden als aanbouwen met berging en een riante duiventil, zijn ze nu getransformeerd. Eén van deze volumes, twee verdiepingen hoog en lijkend op een klein huisje, fungeert als gastenverblijf waar vrienden kunnen logeren. Het behoud van de traditionele vormgeving creëert een prachtig contrast met de nieuwe, soms industriële, moderne elementen van de woning. 

meer projecten

meer projecten