2003 KOOPHANDELSTR

Verbouwing dierenartspraktijk en meergezinswoning. 

CLIENT: privaat
LOCATIE: Lokeren
ONTWERP: 2020
STATUS: opgeleverd

In het centrum van Lokeren langs de oever van de Durme bevindt zich een statige art-decovilla uit de jaren 1920. De voor- en zijgevel van het gebouw zijn door de tijd goed bewaard gebleven. De achtergevel werd in de jaren zeventig verbouwd met weinig respect voor het originele gebouw. De opdracht vertrekt vanuit een nieuwe invulling te geven aan de woning naar hedendaagse woonnormen. Op het gelijkvloers wordt een dierenartspraktijk voorzien, op de bovenste bouwlagen worden twee appartementen gerealiseerd. Het ontwerp vertrekt vanuit een doordachte integratie van het nieuwe programma binnen het bestaande bouwvolume, waarbij het originele gebouw maximaal behouden blijft. Op het gelijkvloers en niveau 1 kon het programma vrij makkelijk zonder al te grote ingrepen worden ingevuld. Enkele draagmuren werden verwijderd waardoor een open en lichtrijk interieur ontstaat.

Het tweede appartement werd voorzien op niveau 2, onder het grote zadeldak. Een appartement onderbrengen onder een schuin aflopend zadeldak is uitdagend aangezien er eigenlijk niet voldoende vrije hoogte is om een kwalitatief appartement te voorzien. Bovendien dient er ook een extra buitenruimte te worden toegevoegd. Waar op het gelijkvloers en niveau 1 de insteek was om de buitengevels maximaal te bewaren kan deze strategie niet worden toegepast op het dakniveau. Er werd gekozen voor een radicale aanpak die enerzijds sterk contrasteert met het originele gebouw en anderzijds geen afbreuk doet aan het oorspronkelijke karakter. 

De ingreep bestaat uit twee kenmerkende elementen. Het eerste is het toevoegen van een zeer grote dakuitbouw over de volledige lengte van de achtergevel. De dakuitbouw bestaat volledig uit glas en vormt zo een transparant en reflecterend volume dat interessant contrasteert met de massieve bakstenen gevels van het originele gebouw. Vanuit het interieur biedt de volledige glazen gevel een prachtig zicht over de Durme. Het tweede element dat wordt toegevoegd is een balkon dat wordt opgehangen aan de zijgevel en rust op een uitkragende stalen dakbalk. Het balkon is een halve cirkel en sluit mooi aan bij de vormgeving eigen aan de originele art-decostijl van de woning. Het geheel geeft een hedendaagse invulling aan het originele gebouw waarbij het bestaande gebouw maximaal behouden wordt. De twee nieuwe ingrepen bevinden zich in het zadeldak en vormen een moderne toevoeging die een interessant contrast creëert tussen hedendaagse architectuur en de art-decostijl van de jaren 1920.

meer projecten

meer projecten