1804 ADAMSTR

Bedrijvencentrum met evenementenzaal / renovatie en nieuwbouw uitbreiding met betonskelet.

CLIENT: Evotis BVBA
LOCATIE: Adamstraat, Geraardsbergen
ONTWERP: 2018
STATUS: opgeleverd

Gelegen in de binnenstad van Geraardsbergen, deze site was een allegaartje van verbouwde woningen, bijgebouwen, uitbreidingen, met een restant van een 18e-eeuws kasteeltje achteraan het perceel.

Op het kasteeltje na had de bestaande bebouwing weinig te bieden. De eerste stap was om de verschillende aanbouwen te verwijderen en de bruikbare structuur te herbenutten. Het ontwerp vertrekt vanuit de toevoeging van een zuiver nieuwbouw volume dat het volledige gebouw transformeert en reorganiseert.

We kozen voor een open betonstructuur met een glazen vliesgevel. De grote raampartij staat dwars op het kasteeltje en weerspiegelt het authentieke gebouw: een wisselwerking tussen oud en nieuw waarbij we de oorspronkelijke kwaliteiten koesteren.

We verwijderen alle vloerplaten in het kasteeltorentje, tot in de nok van het dak. In deze hoge open ruimte zijn stalen trappen opgehangen aan kabels, als een marionet in een poppenspel. De kronkelende trap verbindt de verschillende split-levels op een speelse manier.

bedrijvencentrum TRAVOO door ODA architects

Op het gelijkvloers van de nieuwbouw is een evenementenzaal dat uitmondt op een ruim terras met daarachter de tuin en parkeerplaatsen. Hierboven komt een open ruimte die verschillende werkplaatsen zal huisvesten. Het gehele complex is ingericht als een ontmoetingscentrum dat co-working toelaat. 

Aan de straatzijde ligt een nieuwe horecazaak die bijdraait aan de werking van het ontmoetingscentrum. Hierboven zijn twee appartementen toegevoegd op de hoogste verdieping van het gerenoveerde gebouw.

Met een beperkt budget transformeerden we de site tot een nieuw bruisend stadsdeeltje.

Een helder en leesbaar plan structureert de verschillende functies binnen dit complexe programma. Een doordacht ontwerp zorgt voor een praktische scheiding tussen de verschillende circulaties maar zet aan tot ontmoeting en interactie. 

Het gebouw is bedacht als een open structuur die speelse invullingen en polyvalent gebruik maximaal faciliteert. 

meer projecten

meer projecten