1924 OUDENAARDSESTR

De microtorens – Hoger bouwen en verdichten. Een nieuwbouw meergezinswoning met 37 woon-units, horeca gelegenheid en ondergrondse parking / prefab industriebouw betonconstructie.

CLIENT: privaat
LOCATIE: Oudenaardsestraat, Geraardsbergen
ONTWERP: 2019
STATUS: bouwaanvraag

RUIMTELIJKE INPASBAARHEID EN INTEGRATIE IN DE OMGEVING: EEN HEDENDAAGS STADSGEZICHT

Dit project omvat een doordacht ontwerp dat in harmonie is met de omliggende omgeving. Het perceel, voorheen onderbenut, wordt nieuw leven ingeblazen met een ambitieus wooninbrengproject dat waarde toevoegt aan de hele woonomgeving. Geïnspireerd door het stadsontwikkelingsproject, introduceert dit project een verfrissende noord-zuiddoorsteek langs de Molenbeek voor zacht verkeer. Een centrale visie achter dit project is het versterken van de groenstructuur door de Molenbeek zichtbaar en toegankelijk te maken, en tegelijkertijd het stedelijk weefsel te herorganiseren als een poort naar de historische stad. 

STEDENBOUWKUNDIG ONTWERP: EEN VERNIEUWEND PERSPECTIEF

Op stadsniveau beoogt dit ontwerp het stedelijk landschap te versterken. Een opvallend gebouw langs de Oudenaardsestraat markeert de overgang naar de historische kern, terwijl een ander volume langs de Molenbeek fungeert als een groene drager voor deze blauwgroene ader. Deze volumes worden met elkaar verbonden door een lager gebouw dat niet alleen de ruimte structureert maar ook een doorsteek naar het station mogelijk maakt. Een stadsterras, een gemeenschappelijke buitenruimte, biedt bewoners een panoramisch uitzicht op de historische stad en creëert een ontmoetingsplek voor de hele gemeenschap. 

STIMULEREN VAN MOBILITEIT: SLIMME MOBILITEITSOPLOSSINGEN

Dit project is strategisch gelegen op loopafstand van het station, en het ontwerp stimuleert het gebruik van het openbaar vervoer. Daarnaast wordt fietsen aangemoedigd met hoogwaardige fietsstalplaatsen. Met het oog op duurzaamheid wordt het autoverkeer ondergronds gehouden, waardoor het maaiveld vrij blijft. Er wordt ook gedacht aan toekomstige mobiliteitsbehoeften, zoals het faciliteren van deelwagens. 

INNOVATIEVE CONSTRUCTIE EN WOONTYPOLOGIE: HEDENDAAGSE WOONKWALITEIT

Dit project is niet alleen architectonisch gedurfd, maar introduceert ook een innovatieve bouwmethode. Het geprefabriceerde betonskelet biedt flexibiliteit en aanpasbaarheid aan elke woonunit, terwijl grote terrassen als natuurlijke extensies van de leefruimte dienen. Gemeenschappelijke buitenruimtes, waaronder een stadsterras, verrijken het woonaanbod. De gevels combineren zichtbeton met glas, wat een harmonieus spel van reflecties creëert en elke woonunit verbindt met de buitenwereld.

Dit project is meer dan een architectonische prestatie; het is een subtiele transformatie die het verleden eert, het heden omarmt en de toekomst vormgeeft. Het markeert een nieuw tijdperk voor deze stad, waar innovatie, functionaliteit en esthetiek samenkomen in perfecte harmonie. 

meer projecten

meer projecten