2316 GASTHUISSTR

Artistieke ontmoetingsplaats in het hart van Geraardsbergen / staalconstructie.

CLIENT: Geraardsbergen
LOCATIE: Gasthuisstraat, Geraardsbergen
ONTWERP: 2023
STATUS:  wedstrijd gewonnen – aanbesteding

De opdracht begon als een idee om een monument te creëren, een stille getuige van de corona-epidemie, maar evolueerde naar iets meer, iets levends, iets wat mensen samenbrengt.

In het hart van Geraardsbergen, waar de drukte van de stad zich even terugtrekt en plaatsmaakt voor sereniteit, ontvouwt zich een ontmoetingsplek. Hier staat groen centraal, als een baken van rust te midden van het stedelijk leven.

  

 

 

 

De architectuur van deze plek draagt een bescheiden en intiem karakter, als een kapel voor de ziel. De transparante vorm nodigt uit tot nieuwsgierigheid, tot nader onderzoek. Het zwevende betonnen fundament, een technisch kunststuk, laat regenwater zachtjes onderdoor stromen. Boven ons strekt zich een lichte stalen structuur uit, met een vertrouwd zadeldak dat ons beschutting biedt tegen de gillen van de natuur. De wanden en het dak zijn doorzichtig, als een venster naar de omringende wereld, een uitnodiging tot interactie.

 

Regenwater, dat vaak onopgemerkt voorbijgaat, wordt hier liefdevol opgevangen en geleid naar twee open waterbassins. Het stroomt zich zachtjes over onder de zwevende vloer, waar het de tijd krijgt om langzaam in de aarde te verzinken. Het water creëert een bijna sacrale sfeer, en tezamen met de weelderige vegetatie, brengt het natuurlijke verkoeling naar de stad. 

 

 

 

Deze plek, in al zijn eenvoud, dicteert geen specifieke functie; het is een veelzijdige vrijplaats waar generaties samenkomen. Een lange tafel, als een symbool van eenheid, staat in het middelpunt. Rondom bevinden zich uitklapbare banken, die mogelijkheden openen voor diverse scenario’s. Ankerpunten, binnen en buiten, nodigen uit tot het toevoegen van nieuwe elementen, een canvas voor creativiteit.

 

Soms is dit een toevluchtsoord van rust en intimiteit, waar men kan neerstrijken, nadenken, en momenten delen in de stilte. Op andere momenten bruist het van leven, een energieke plek van ontspanning. Hier kun je rondhangen, afspreken met vrienden, culturele evenementen organiseren, vergaderen, of gewoon je lunch verorberen. 

 

 

  

Deze plek is niet beperkt tot één enkele ingang of uitgang. Het is van alle kanten toegankelijk, een open boek voor iedereen. In Geraardsbergen is er nu een vernieuwde plek waar de stad en de natuur harmonieus samenkomen, waar mensen samenkomen en herinneringen creëren. Het is een eenvoudige plaats met een diepgaande betekenis. 

meer projecten

meer projecten